Vi summerar 25 dykdagar på östra Borneo

 
 

 

Vlogg nr 6 från indonesien.

 
 

Vi är åter från indonesien. Ofattbar timing att vi ens kunde komma iväg med tanke på coronaviruset.. Vi gjorde lite vlogg, ta en titt :)

 
 

Januari 4 2020-

Ny dykresa på gång! I februari åker jag och Axel på nästa äventyr. Det blir borneo för tredje gången. Vi har vid 2 tillfällen tidigare varit på mabul / sipadan som ligger 250km norr om årets destination. I år åker vi till ön Derawan. Tidigare har vi varit på malaysiska borneo men nu blir det kalimantan timur som tillhör indonesien. Är det något vi vet om den här kusten så är det att populationen av havssködpaddor mår förhållande vis bra.

Det är otroligt mycket planering som går ner i den här typen av resor och det är det jag tänkte blogga lite om. Igår testade jag lite av min kamerautrustning. Det är viktigt att se så man har alla delar och att dem fungerar då jag annars måste beställa från kina och det riskerar att bli sena leveranser. Undervattneskittet har ju legat o dammat i en väska sedan förra resan i februari.

Check av kamerautrustning (varning för lökiga bilder).

 
20200102_120308.jpg

Undersökning av o-ringar. Den känsligaste delen till kamerahuset är o-ringarna. Dessa ringar av gummi ska klara av ett tryck på upp till 60 meters djup. Baksidan (med knapparna) spänns på och sitter mot o-ringen. Ringen har nån millimeters direktkontakt med vattnet. O-ringarna underhåller man ständigt genom att smörja in dem.

20200102_120706.jpg

Tillverkaren seafrogs skickade kort efter min beställning förra året ut andra o-ringar. 20 % tjockare och ska helt enkelt vara bättre. Ser ni att den vänstra är något tjockare?

20200102_123258.jpg

Inne i huset så sitter en skruv med en plastspärr. Det är här som jag måste skruva och vrida varje gång jag bytar port. Har en port för mitt vidvinkelsobjektiv och en annan till mitt macro-objektiv.

20200102_120457.jpg

Såhär ser porten för mitt vidvinkelobjektiv ut. Det är en 6 inch dome och den har liksom bakstycket på huset en egen o-ring som behöver ses efter.

20200102_121512.jpg

Test av fiberoptiska kablar. Hur triggar jag mina kamerablixtar under vattnet? Jo det görs med hjälp av dessa kablar som leder ljus. Kabeln sitter i ena änden på kamerahuset och i andra änden i blixten som oftast är placerad längst ut på en arm en bit från kamerahuset. När jag trycker på shuttern så blixtrar kameran inne i huset, ljuset leds genom kabeln som då säger till blixten att det är dags att blixtra. Man är lite imponerad att blixtarna hänger med och hinner leverera. Men det sägs ju att ljus färdas väldigt fort :)

20200102_121907.jpg

Det här är ledpanelen på min sola light & motion floodlight. Den har också en o-ring till ett framstycke för att vara vattentät. O-ringen har sedan förra resan legat i en liten zipbag och det var dags att även se över denna.

20200102_123636.jpg

En trevlig och användbar pryl är vakuumpumpen. Med hjälp av den så får jag ut den tropiska luften från huset. När man använder kameran blir den ganska varm och den tropiska luften som håller massa vatten gör att man får imma inuti huset. Något jag tidigare har slitit mitt hår och svurit över då det ser ut som att man fotat genom ett bastufönster.

20200102_123746.jpg

När där inte är vakuum blinkar indikatorn rött.

20200102_123815.jpg

Efter att ha pumpat ur all luft får jag klartecken - grönt. Förslutaren har även en liten ‘kapsyl’ som man skruvar på överst. Även den har en o-ring som jag smörjer varsamt.

I en vlogg från förra resan går jag igenom utrustningen och just hur det ser ut när man bytar port. (varning: superlökigt!)

 
 

Man är alltid orolig inför köp av dyr utrustning. Här är min review för att ge tillbaks till alla dyk-älskare som är osäkra kring det kinesiska märket. Varning för hemskt snack :D